Brasilialaista penkkiurheilua ja valmentajakeskeistä naislentistä

Helmikuun karnevalistinen matkani Rioon sisälsi vähän palloilua omin käsin. Yhdellä tennissyötöllä paikallisella klubilla onnistuin saamaan golfkyynäräni entistä huonompaan kuntoon. Niinpä yritykset pelata rantalentistä ja -tennistä kannatti jättää pariin kertaan.


Rion penkkiurheilukokemukset sensijaan antavat enemmän, mutta turisti ei saa juuri lippuihin apuja kuin katukauppiaalta. Lisäksi lukuisiin tiedusteluihin somessa ei kukaan vastaa koskaan edes portugaliksi.


Maracanalle oli kuitenkin päästävä ja turvallisempien joukkueiden kuin Flamengo, Vasco da Gama ja Botafogo, paikallisottelu oli tarjolla. Lipunmyynti netissä ei toiminut, mutta uskalsin otaksua katukaupustelijoita stadionilla. Niin siellä olikin mutta sopivaa neljän lipun settiä ei tuntunut löytyvän. Ottelun alettua lippuluukuilla kiemurteli vielä satojen metrien jonot.
Puoliajan lopulla tärppäsi ja pääsimme Vascon fanien keskelle n. 18e hintaan per gringo. Saimme maksaa vasta sisäänpäästyämme, mutta tämä suoritettiin eräälle järkkärille vessassa, tosin rahalla.
Stadion oli kyllin täynnä,  ehkä 50-60 tuhatta, loistavan tunnelman luomiseksi ja Vascon maalit tuli sopivasti meidän päätyyn. Lähdimme vähän ennen loppujuhlia tyytyväisinä korruptioon.

Riossa pelattiin myös ATP 500 -tason mies tennistä, joka oli loppuunmyyty karsinnoista lähtien.  Se ei kuitenkaan tarkoittanut, ettei katsomossa olisi tilaa. Menimme kyttäilemään lippuja tiistai-iltana toiveena Carlos Alcatrazin ottelu. Pari torimyyjää iskikin heti kiinni. Lippu näytti olevan klo 16.30 alkaviin otteluihin. Nyt jouduimme maksamaan n. 30e lipusta. Varmistuimme taas niiden oikeudesta niin,  että toinen meni sisään ennenkuin maksettiin hinta. 

Sisällä pääsimme näkemään kakkoskentän otteluita Carballes-Baena vs Cerundolo ja Fabio Fognini vs Barrios-Vera. Pääkentällä tajusimme, että 16.30 ei tarkoittanutkaan vielä ilta- vaan päiväsessiota. Niinpä Alcatrazin matsi jäi screenielämykseksi. Yritimme stadionilta lähtijöiltä kysellä lippuja portugaliksi mutta tennisihmisten hyvä tahto ei tuntunut riittävän.  Kun matsi siirrettiin toisessa erässä kaatosateen takia,  olimme oikeastaan onnekkaita, ettemme maksaneet paljon enemmän pääkentästä.

Matkaseurani lähdettyä hoksasin naisten lentiksen Superligan kärkimatsin olevan Fluminesen klubilla. Vastustaja Minas Gerais lienee vieläpä näyttävin naisten seurajoukkue. Nettilipunmyynti oli tällä kertaa sulkeutunut jo puolilta päivin ja eikun hallille kyttäilemään hyvissä ajoin. Luvattua lipunmyyntiä ei näkynyt missään Rion Hebraica-hallilla. Kun myöskään katukauppiaita ei näkynyt, olin hetken epätoivoinen, jäänkö toistamiseen seinän taakse riolaisesta lentiskatsomosta. Jostain syystä kuitenkin isokokoinen ovimies viittoi luoksensa ja pisti käteeni ilmaiseksi rannekkeen!


Kun pääsin sisään ja tajusin tapahtuman suosion,  tuntui todella onnekkaalta. Erityisesti MG:n vierasjoukkue kiinnosti maajoukkuetason kokoonpanollaan. Pitkät keskarit Thaisa Daherin johdolla vei vastustajan torjunnan ja yleisön huomion. Laitureista kovin oli pistekuningatar Pena Yonkaira (Dominikaaninen) valtavilla mälleillään.


Kun olen seurannut hieman brassilentiksen somea, näyttää, että harjoituksissa tykätään eristää drillit kauaksi pelinomaisuudesta valmentajan ja huonekalujen voimin.  Jossain drillissä olen nähnyt jopa kolme ensimmäistä pallokosketusta valmentajilta ja joltain kimmahduslevyltä ennenkuin pallo pomppaa aina identtisesti passattavaksi. Tätä inhoan harjoituksissa,  jossa jokaiseen drilliin olisi mahdollista sisältää pelinlukua parantavaa pelinomaisuutta.


Sensijaan valmentajien apua ottelun lämmittelyvaiheen pelinomaisuuden lisäämiseksi en tuomitse täysin. Silloin ei ole nimittäin käytössä kentän vastapuolta.


MG esittikin jotain mulle ennennäkemätöntä. Pelaajien paripallotteluvaihe oli varsin lyhyt. Passarit eivät näyttäneet tekevän sitä ollenkaan vaan valkut heittelivät heille passattavia palloja kentän keskisuunnasta, kuten pelissä tapahtuu. Seuraavaksi koko aloituskuusikko lämmitteli puolustuksia 1- ja 5-paikoilta, joille valmentaja löi verkon edestä keskeltä. Puolustuksen jälkeisen pallon passasi edellinen puolustaja laitapassiksi, josta toiset valmentajat palauttivat pallot keskelle.  Drilli on varsin pelinomainen, mutta toki kosketuksia palloon tulee selvästi paripallotelua vähemmän. Tuossa hieman drillejäkin: https://www.youtube.com/playlist?list=PL2ABx0rdc_t46iJ055ez2Lt_u_Aeg4uhz


Iskulyöntirullaukseen osallistui molempien joukkueiden valmentajat heittämällä pallon passareille. Tästä en näe juurikaan hyötyä:  Pallo tulee identtisenä ilman kierrettä passarille, eikä mitään varianssia synny kuten pelaajien itsensä heittämänä. Lisäksi pelaajilta jää freeball-tyyppisen noston lämmittely pois,  sekä mahdollisen liberon hihailu verkolle.

Ottelu eteni MGn hallinnassa. Kaikki osa-alueet oli tasokasta, mutta Fluminesen puolella palloja tapoi eniten vain hakkuri Bruna Moraes. MG hyökkäsi tasaisemmin ja erityisesti laitatempo oli hämmästyttävän nopea voimakkaille yleispelaajille. Useimmat maajoukkueet kuten Suomi olisi hävinnyt MG:lle. Tuoppi 1.7e.

Kovin show Riossa oli kuitenkin Sambadromon lauantaitanssit: https://youtube.com/playlist…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s